AFERA HRVATSKA NARODNA BANKA Šefica saborskog Odbora za financije Grozdana Perić (HDZ) zatražila očitovanje guvernera Vujčića - Kanal 5

AFERA HRVATSKA NARODNA BANKA Šefica saborskog Odbora za financije Grozdana Perić (HDZ) zatražila očitovanje guvernera Vujčića

Premijer Andrej Plenković je odgovarajući na novinarska pitanja, potvrdio kako je predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) zatražila je očitovanje od guvernera HNB-a Borisa Vujčića zbog Indexova otkrića. 

Naime, prema pisanju portala Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je, pišu, ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Prema dokumentaciji povijesnih transakcija Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali vrijednosnim papirima nalaze se aktualni guverner Boris Vujčić, aktualna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te ostali zaposlenici unutar sustava HNB-a.

Perić (HDZ) sada traži Vujčićevo očitovanje kako bi s njime upoznala članove Odbora za financije i državni proračun, s obzirom na to da navedeni Odbor obavlja poslove utvrđivanja i praćenja provođenja politike te ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela Hrvatskoga sabora u područjima koja se odnose, između ostalog, na Hrvatsku narodnu banku.

Leave a Comment

Your email address will not be published.