AFERA HNB I POVAŠTENE INFORMACIJE Šefovi Hrvatske narodne banke s povlaštenim informacijama trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru - Kanal 5

AFERA HNB I POVAŠTENE INFORMACIJE Šefovi Hrvatske narodne banke s povlaštenim informacijama trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru

Zadnjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, a zabilježeno je više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna ekskluzivno je objavio portal Index.

Istraživački novinar Ilko Ćimić u svojoj Index istrazi je, uvidom u dokumentaciju povijesnih transakcija Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), doznao da se među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali nalaze se aktualni guverner Boris Vujčić, aktualna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te ostali zaposlenici unutar sustava HNB-a.

Riječ je o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sustava, a čini se da će posljednju riječ imati strani regulatori poput Europske središnje banke te Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) jer sve upućuje na to da se radi o kaznenom djelu zlouporabe povlaštenih informacija, kao i nečemu što Europska središnja banka strogo zabranjuje, navodi Index.

HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izvješća i informacija te kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposlenici HNB-a u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih istih banaka o kojima imaju povlaštene informacije. Iz toga je jasno zašto zaposlenici HNB-a ne bi smjeli trgovati vrijednosnim papirima institucija koje izravno nadziru.

Zlouporaba povlaštenih informacija definirana je u Kaznenom zakonu.

Europska središnja banka, čiji je HNB član, svojim zaposlenicima strogo zabranjuje trgovanje bilo kakvim vrijednosnim papirima banaka. Zašto to onda rade u HNB-u? I to vodeći ljudi koji sasvim sigurno znaju kakva su pravila u njihovoj čelnoj instituciji, Europskoj središnjoj banci, a i sasvim sigurno su upoznati s kaznenim djelom trgovanja povlaštenim informacijama. Ne samo to, čak i u Etičkom kodeksu samog HNB-a stoji da zaposlenici HNB-a ne bi trebali trgovati vrijednosnicama banaka koje nadziru.

Kada smo HNB pitali za tu praksu, ističe se u tekstu portala Index, rekli su da je prema njihovom vlastitom zakonu, Zakonu o HNB-u, zabranjeno trgovanje dionicama banaka guvernerima, viceguvernerima i izvršnim direktorima, no nije im, primjerice, zabranjeno trgovanje obveznicama tih istih banaka.

Naime, HNB pravi razliku od dionice banke i obveznice banke jer je po njima sasvim legalno trgovati obveznicama. Samo ne dionicama. Kako?

Po definiciji, obveznica i dionica su vrijednosni papiri pa je tako obveznica dužnički vrijednosni papir, a dionica vlasnički vrijednosni papir. Imatelju obveznice, u određenom roku, pripada pravo na povrat određenog iznosa glavnice i pripadajuće kamate. Tako je i Švaljek 2012. godine, dok je bila članica Savjeta HNB-a, kupila obveznice Erste banke koje je unovčila 2017. godine.

Zakon o HNB-u zabranjuje samo trgovanje dionicama odnosno udjelima banaka i to samo za dužnosnike, no Europska središnja banka zabranjuje svim zaposlenicima trgovanje bilo kakvim vrijednosnim papirom banaka. I dionicama i obveznicama.

Zaposlenici Europske središnje banke ne smiju imati dionice, obveznice, prava na kupnju ili prodaju ili bilo koje druge vrijednosne papire u najširem smislu tog pojma, kao i ugovore o upisu, stjecanju ili otuđivanju takvih vrijednosnih papira. Štoviše, pravilo Europske središnje banke pravilo je gotovo svih središnjih banaka uređenih zemalja.

Tako središnje banke eurozone, Velike Britanije i Švedske smiju trgovati ostalim vrijednosnicama uz dozvolu, no strogo im je zabranjeno trgovati vrijednosnicama financijskih institucija koje nadziru. S druge strane, zaposlenici Središnje banke Japana ne smiju trgovati ni jednim vrijednosnim papirom, a kamoli vrijednosnicama banaka.

Leave a Comment

Your email address will not be published.