AFERA HANFA 83 djelatnika Hanfe nije prijavilo 711 transakcija vrijednosnim papirima  - Kanal 5

AFERA HANFA 83 djelatnika Hanfe nije prijavilo 711 transakcija vrijednosnim papirima 

Istraživanje portala Index pokazalo je da je čak 89 zaposlenika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala.

Prema rezultatima istrage portala Index, riječ je o ogromnoj aferi državnog regulatora koji je zadužen za vrijednosne papire i financijska tržišta te određuje je li bilo nedozvoljenog trgovanja vrijednosnicama, sukoba interesa, trgovanja povlaštenim informacijama ili općenito kršenja Zakona o tržištu kapitala. 

Naime, prema Zakonu, jasno je definirano da zaposlenici Hanfe moraju prijaviti trgovanje vrijednosnim papirima te nikako ne smiju trgovati vrijednosnim papirima tvrtki koje nadziru i povezanih tvrtki kako bi se isključio kazneni progon za sukob interesa i trgovanje povlaštenim informacijama.

Nakon što zaposlenik prijavi transakciju, Upravno vijeće Hanfe mora za svaku pojedinačnu transakciju utvrditi radi li se o sukobu interesa.

Koliko je bilo sukoba interesa ne znamo i ne možemo znati jer su zaposlenici Hanfe u pravilu prijavljivali tek svaku drugu transakciju. Naglasimo kako zaposlenike od neprijavljivanja transakcije nije sprečavala ni činjenica da se to smatra teškom povredom koja završava otkazom, otkrio je Index.

I ne samo to. Nedopuštena, odnosno neprijavljena transakcija zaposlenika Hanfe zbog sumnje u povlašteno trgovanje postaje predmet interesa DORH-a jer se radi o državnom regulatoru i nadzornom tijelu za vrijednosne papire.

Index je otkroi da su zaposlenici prijavili 953 transakcije vrijednosnim papirima, te da nisu prijavili najmanje 711 transakcija. Nedozvoljeno je trgovalo ukupno 89 zaposlenika Hanfe, a od tog broja, njih 53 i dalje su zaposlenici tog regulatora. 

Prema posljednjim podacima, u Hanfi je zaposleno malo manje od 180 zaposlenika pa ispada da je gotovo svaki treći zaposlenik prekršio zakon. Od onih koji su kršili zakon, sedmero zaposlenika nalazi se na odgovornim, visokim pozicijama u Hanfi, dok ih je petero trgovalo vrijednosnim papirima koji su subjekt nadzora Hanfe, što nikako nisu smjeli.


Zakon o tržištu kapitala definira obvezu prijave transakcije za zaposlenike Hanfe kako bi ispitalo postoji li sukob interesa.

Hanfa kaže da nisu imali dovoljno resursa za provjeru svojih zaposlenika

Samo za četiri osobe ustanovili smo da im je broj prijavljenih transakcija u evidenciji Hanfe jednak onom stvarnom. U službenom odgovoru koji smo dobili od Hanfe pravdaju nam se da nisu imali dovoljno resursa za provjeru vlastitih zaposlenika!?

No puno je važnije to što nam nisu odgovorili hoće li pokrenuti postupak protiv 89 bivših i sadašnjih zaposlenika i hoće li zbog ovog velikog propusta netko snositi odgovornost. 

Isto tako, valja naglasiti kako su rezultati našeg istraživanja u suprotnosti s izjavama šefa Hanfe Ante Žigmana, koji je naglašavao da je za zaposlenike Hanfe regulatorna ljestvica podignuta na najveću moguću razinu u Hrvatskoj te da je nemoguće da se u Hanfi otkrije slično stanje kao u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), gdje je 58 zaposlenika trgovalo vrijednosnim papirima banaka koje nadziru

No stanje u Hanfi, čini se, još je i gore jer Hanfa kao regulator ima apsolutno sve alate za provjeru, ne samo vlastitih zaposlenika nego bilo kojeg sudionika na tržištu vrijednosnih papira. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.