Advent u Zagrebu bit će skroman zbog pandemije, otkazano veliko klizalište na Tomislavcu - Kanal 5

Advent u Zagrebu bit će skroman zbog pandemije, otkazano veliko klizalište na Tomislavcu

Nadaleko poznati Advent u Zagrebu ove godine će se održati u drugačijem obliku – smanjenog obujma i uz pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera, rečeno je danas na konferenciji za novinare uoči početka adventskog razdoblja.

Neće biti velikog popularnog klizališta na Tomislavcu, a advent će se organizirati pod sloganom “Osjetite svjetlost”.

Više od 3.000 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom svjedoči da je situacija u Zagrebu i više nego ozbiljna, stoga je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar najavio i skoro određivanje novih epidemioloških mjera, uz poseban naglasak na nužnost nalaženja balansa između zdravlja i gospodarstva.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar najavio je da će zagrebački obrtnici i ove godine buti dio Adventa. Na tradicionalnoj lokaciji – na Trgu pod vurom, naći će se 15-ak blagdanskih kućica na kojima će svoje proizvode predstaviti obrtnici – proizvođači suvenira.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak, objasnio je da je Grad Zagreb omogućio određene modifikacije na javnim površinama, odnosno na terasama ugostiteljskih objekata – u vidu prodaje kuhanog vina, kava, kobasica i sl. Medak je istaknuo kako nije moguće raditi bez epidemiološkog okvira, u koji će ove godine biti stavljena i svima nužna socijalna interakcija, kao i blagdanski duh.

Medak je procijenio je da bi se u Hrvatskoj moglo sačuvati oko 4.000 radnih mjesta u ugostiteljstvu, ako se i ostatak Hrvatske ugleda na Grad Zagreb.

Da će prosinac u Zagrebu i ove godine biti osvijetljen i ukrašen u blagdanskom duhu, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Objasnila je da se, s idejom nade i zajedništva, ovogodišnji advent održava pod nazivom „Osjetite svjetlost“, a događanja će započeti 28. studenog. Naglasila je kako je TZGZ, u suradnji s partnerima, pripremila brojna kulturna događanja i prigodne koncerte: u planu je održavanje čak 10 festivala duhovne i prigodne glazbe u turističkoj zoni grada i na poznatim lokacijama – balkonu HNK, uz Kamenita vrata, u Tkalčićevoj…

Direktorica Bienenfeld posebno je istaknula tri potpuno nova projekta. Prvi je „Svjetlost Zagreba“ – okićeni i osvijetljeni prozori institucija na Gornjem Gradu. Zatim, Šetnja kroz crkve i njihove jaslice je izložba koju će građani moći vidjeti i na web stranicama TZGZ-a te projekt „Proširena stvarnost“ – na preko 20 lokacija građani će se moći uključiti u adventsku umjetnu stvarnost.

U vremenu kad je otkazano čak 50 adventskih događanja u Europi, Bienenfeld je kazala da će, uz prilagodbu epidemiološkoj situaciji i uz odgovorno ponašanje, Zagreb i dalje ostati prepoznat kao adventska destinacija.

Odgovarajući na novinarski upit, Bienenfeld je rekla da ove godine, nakon konzultacija s gradskim i nacionalnim stožerom civilne zaštite, neće biti prepoznatljivog Ledenog parka na Tomislavcu, a dodala je i da – ukoliko neće biti još strožih mjera i ograničenja ulazaka iz drugih zemalja, očekuje da će ova turistička godina završiti na razini od 30% prošlogodišnje.

„Pritisnuti Covidom, odlučili smo se na ovakav Advent kako bismo i dalje ostali odgovorni“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te zahvalio svim ovogodišnjim sudionicima, posebice zagrebačkim obrtnicima i ugostiteljima. Naglasivši kako Zagreb ne završava samo na okretištima tramvaja, gradonačelnik je najavio da će osvijetljeni i ukrašeni biti i rubni dijelovi grada, a adventski duh bit će prisutan u svih 17 zagrebačkih četvrti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.