Operna umjetnica Iva Hraste Sočo nova je intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu - Kanal 5

Operna umjetnica Iva Hraste Sočo nova je intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

Opernu umjetnicu Ivu Hraste Sočo Vlada je imenovala za intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nakon provedenog natječaja.

Hraste-Sočo bila je na posljednjim lokalnim izborima kandidatkinja za zamjenicu zagrebačkoga gradonačelnika HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića, a do 23. kolovoza ove godine bila je zastupnica u Gradskoj skupštini. Mandat je stavila u mirovanje.

Iva Hraste-Sočo diplomirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Nade Puttar Gold, a 2012. godine obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Nacija kulture: artikulacija međunarodne prepoznatljivosti hrvatske kulture na primjerima festivalske politike“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

1989. godine primljena je u stalni angažman Opere HNK Zagreb, kao jedna od najmlađih solistica u povijesti Opere. Interpretirala je 21 glavnu ulogu sopranskog opernog repertoara u zemlji i inozemstvu.

Trenutno je docentica na Akademiji dramskih umjetnosti te se bavi produkcijskim, znanstvenim i pedagoškim radom, a predaje i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Osim umjetničkog ima i međunarodno diplomatsko iskustvo stečeno radom u Ministarstvu vanjskih poslova te Ministarstvu kulture kao posebna savjetnica ministrice.

Hraste-Sočo bila je predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK.

U diplomatsku službu Ministarstva vanjskih poslova RH stupa 2004. godine, a od 1. kolovoza 2005. godine obnaša dužnost savjetnice za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču, Austrija. Od kolovoza 2009. godine, djeluje kao načelnica Odjela za dramske umjetnosti, a od 1. svibnja 2012. kao voditeljica Službe za dramsku umjetnost i audiovizualnu djelatnost u Ministarstvu kulture RH.

Kako se napominje u priopćenju Ministarstva kulture i medija, intendanta HNK u Zagrebu prema Zakonu o kazalištima, imenuje i razrješava Vlada RH na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba. Ako se ne utvrdi zajednički prijedlog u roku od sedam dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva ministra kulture ili gradonačelnika Grada Zagreba radi utvrđivanja zajedničkog prijedloga, intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture.

“S obzirom na to da se gradonačelnik Grada Zagreba nije očitovao o prijedlogu ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek da se za intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenuje dr. sc. Iva Hraste-Sočo, ministrica je, sukladno Zakonu, predložila Vladi Republike Hrvatske imenovanje dr. sc. Ive Hraste-Sočo za intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, što je danas i prihvaćeno”, priopćilo je Ministarstvo.

Leave a Comment

Your email address will not be published.