30 država svijeta želi da cjepivo za koronu bude javno dobro - Kanal 5

30 država svijeta želi da cjepivo za koronu bude javno dobro

Trideset zemalja predvođeno Kostarikom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom pokrenulo je u petak inicijativu o dijeljenju diagnostičkih alata, lijekova i cjepiva kao “javnog dobra” u borbi protiv globalne pandemije novog koronavirusa.

Zemlje koje su se odazvale inicijativi su Argentina, Bangladeš, Brazil, Belize, Barbados, Čile, Dominikanska Republika, Ekvador, Egipat, Indonezija, Libanon, Luksemburg, Malezija, Maldivi, Meksiko, Mozambik, Norveška, Oman, Pakistan, Palau, Panama, Peru, Portigal, Sv. Vincent, Grenadini, Južnoafrička Republika, Sudan, Nizozemska, Istočni Timor i Urugvaj.

“Cjepiva, testovi, dijagnostika, liječenja i ostali važni instrumenti u odgovoru na koronavirus moraju biti dostupni svima, kao globalno javno dobro.”, kazao je Carlos Alvarado, predsjednik Kostarike.

Svjetska zdravstvena organizacija je izrazila zabrinutost da će se bogate zemlje, koje izdvajaju golema sredstva za razvoj cjepiva i lijekova protiv covida-19, “progurati na početak reda” nakon što se pronađe učinkovit odgovor na tu bolest i stoga je pokrenuo inicijativu “Poziv na akciju solidarnosti”.

Trenutno se radi na više od 100 cjepiva i lijekova. Švicarska, sjedište proizvođača lijekova Roche i Novartis, također se pribojava nacionalističkog pristupa razvoju cjepiva i sve je više onih u svijetu koji ukazuju da se pitanje cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2 ne smije prepustiti samo tržišnim zakonima jer to može dovesti do problema s opskrbom i astronomskih cijena. Trenutno je distribucija cjepiva prepuštena tržišnim zakonima i snazi pojedinih tržišta.

No, Međunarodni savez farmaceutskih proizvođača i udruženja upozorava na podrivanje sustava zaštite intelektualnog vlasništva koji omogućuje suradnju i bit će potreban nakon što pandemija zabrši, kako bi se zdravstveni sustavi pripremili na nove izazove.

Framaceutska industrija smatra da “Poziv na akciju solidarnosti” promiče jednaki model za sve te potpuno zanemaruje specifične okolnosti svake pojedine situacije, svaki proizvod i svaku zemlju.

Leave a Comment

Your email address will not be published.