15. SIJEČNJA / 30. OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA Predsjednik Zoran Milanović na Facebooku: Bez branitelja i njihove žrtve ne bi bilo međunarodnog priznanja RH - Kanal 5

15. SIJEČNJA / 30. OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA Predsjednik Zoran Milanović na Facebooku: Bez branitelja i njihove žrtve ne bi bilo međunarodnog priznanja RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović objavom na Facebooku je obilježio 30. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

“Na današnji dan obilježavamo 30. obljetnicu jednog od najvažnijih datuma u našoj povijesti, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Ovom povijesnom odlukom tadašnjih članica Europske zajednice i brojnih drugih država potvrđena je volja hrvatskih građana koji su nekoliko mjeseci prije na referendumu uvjerljivom većinom izabrali put samostalnosti.”

“Iako će međunarodno priznanje Hrvatske biti u potpunosti zaokruženo nekoliko mjeseci kasnije primanjem u Ujedinjene narode, simbolički značaj 15. siječnja s pravom se obilježava kao ključan trenutak afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni. Međunarodno priznanje uslijedilo je u vrlo osjetljivom trenutku kada je značajan dio zemlje trpio pod neprijateljskom okupacijom te kada još nije bila izvjesna potpuna pobjeda koja će uslijediti 1995. godine nakon oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske.

U ovom trenutku potrebno je još jednom naglasiti da danas ne bismo obilježavali ovu obljetnicu bez hrvatskih branitelja koji su svojom velikom žrtvom protiv nadmoćnijeg neprijatelja mladoj državi omogućili prostor za diplomatsku borbu na međunarodnoj pozornici koja je u konačnici rezultirala međunarodnim priznanjem. Danas se i s posebnim pijetetom prisjećamo svih poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata i obitelji koje su u ratu izgubile svoje najbliže. Hrvatska im je trajno zahvalna.”

“Važnu ulogu u međunarodnom priznanju imala je i sinergija aktivnosti politike i diplomacije koja je dala entuzijastičku i profesionalnu potporu ostvarivanju ovog povijesnog cilja. Na današnji dan prisjećamo se i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kada je Hrvatska, šest godina nakon međunarodnog priznanja, imala napokon potpunu kontrolu cijelog svojeg teritorija i svojih granica”, stoji u objavi predsjednika Milanovića.

Leave a Comment

Your email address will not be published.