PREMIJER PLENKOVIĆ U SABORU U tijeku je rat Davida i Golijata - Kanal 5

PREMIJER PLENKOVIĆ U SABORU U tijeku je rat Davida i Golijata

Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru je podnio Izvješće o stanju u Ukrajini, a dok je govorio o Ukrajini, Saborom se prolomio dugotrajan i gromoglasan pljesak, te su u sabornici izvješene i hrvatska i ukrajinska zastava.

“Svjedočimo potresnim prizorima stravičnog krvoprolića, stradanja nedužnih civila, žena, djece, staraca i namjernom sijanju straha. Nije slučajno što je Hrvatska ujedinjena u osudi ruske agresije i što su i parlamentarna većina i oporba jedinstveni u svom stavu i zato vam čestitam na jedinstvenoj odluci u kojoj ste najoštrije osudili ovu agresiju”, rekao je Plenković zastupnicima.

“Bojišnica se proteže na preko 2000 kilometara. U tijeku je rat Davida i Golijata”, rekao je Plenković.

“Svima onima koji relativiziraju napad na Ukrajinu treba reći da nema više strana, postoji agresor i postoji žrtva”, poručio je Plenković, ponovivši sankcije koje je ostatak razvijenog svijeta uveo Rusiji.

“Treba reći da su sankcije usmjerene na donositelje odluka, a ne na ruski narod”, rekao je Plenković, dodavši da su u pripremi i sankcije za Bjelorusiju.

“Jučer sam u razgovoru s našom veleposlanicom Anicom Djamić razgovarao i rekao da zbog njene sigurnosti više ne treba biti u Kijevu. Ona je danas u Lvivu i tamo će biti i obavljati svoj posao.”

“Bit ćemo jedinstveni i s našim partnerima u Europskoj uniji”, rekao je Plenković, dodavši da je važno da je Hrvatska na pravoj strani povijesti.

Tražimo alternativne pravce nabavke plina, bilo da je to Norveška, Alžir, Azerbajdžan i u tom pogledu Hrvatska ima veću sigurnost nego što bi imala da nemamo LNG terminal. Da danas nemamo LNG terminal, ova naša rasprava bi bila bitno drugačija, pitali bismo se bismo li imali grijanja i bi li naše gospodarstvo i kućanstva imali dovoljno plina, rekao je Plenković.

Govoreći o nabavci borbenih zrakoplova, Plenković je rekao da “ovakva situacija u potpunosti otklanja i najmanju sumnju”.

“Danas o budućnosti Kijeva ovisi budućnost Europe i svi temelji na kojima počiva cijeli svijet. Budimo danas uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini!”, završio je svoj govor premijer Plenković, ispraćen glasnim pljeskom zastupnika.

Leave a Comment

Your email address will not be published.